Herbruikbaar? Geven Kopen Jobs Werking Extra! Bekers

Werking

Jij kringt en kiest ervoor om de spullen die je niet meer gebruikt een nieuw leven te geven.
Maar wat gebeurt er eigenlijk met jouw spullen nadat je ze binnengebracht hebt?

  • Wij registreren alle binnengebrachte spullen. Elk stuk wordt bij binnenkomst geregistreerd. En dat doen we natuurlijk niet zomaar. Zo weten we perfect hoeveel ton goederen we verzamelen, en hoeveel we daarvan verkopen en recycleren. Elke verzamelde kilo is een kilo winst voor het milieu: er moeten minder nieuwe goederen geproduceerd worden en de afvalberg verkleint.

  • Na registreren, komt sorteren… De Kringwinkel Midwest wil zoveel mogelijk opgehaalde en binnengebrachte spullen een tweede leven geven. Spijtig genoeg gaat dat niet altijd: nu en dan komt er kledij binnen die vies, versleten of onherroepelijk beschadigd is. Het selecteren en sorteren van de binnengebrachte spullen is dan ook een hele job, waarin maar liefst de helft van onze werknemers actief is.

  • We maken elk voorwerp klaar voor verkoop. Onze medewerkers beveiligen kledij, maken pakketten compleet, proberen alles mooi te verpakken… Kort samengevat: we tonen alle spullen van hun mooiste kant. Op basis van de kwaliteit van het product en het merk geven we het ook een prijs. Je merkt het al: er is veel werk in De Kringwinkel. In totaal werken er bij De Kringwinkel Midwest ongeveer 200 mensen die elders moeilijk aan een job geraken. Dus ook zij winnen!

  • In de winkel en dan bij je thuis… De meeste spullen raken in onze winkels heel snel verkocht. Wat niet verkocht is, geven we een nieuwe bestemming als recyclagemateriaal of upcycle materiaal (om er nieuwe spullen mee te maken). Kan ook dat niet? Dan pas belandt het voorwerp bij het restafval. Gelukkig gaat het maar om 6% van alle binnengebrachte spullen…

TRANSPORT EN VERWERKING

Het logistiek en administratief centrum (LAC) in Ingelmunster

Binnengebrachte en opgehaalde goederen worden naar het LAC gebracht voor verwerking: sorteren, prijsbepalen en herverdelen naar de winkelpunten. De atelierwerking binnen het LAC is opgebouwd uit teams, waaronder sortering, logistiek en techniek (opgebouwd uit de modules meubelen, fietsen, elektro en recyclage).

Ook de administratieve diensten bevinden zich in het LAC: boekhouding, personeelsadministratie, infrastructuur en ICT, communicatie en promotie …

Ligging en contact

Het logistiek en administratief centrum is gelegen aan de achterzijde van het station in Ingelmunster (Izegemstraat 70a)

Tel. 051 24 49 14 keuzemenu 3 of info@dekringwinkelmidwest.be (ma-do van 8u15-16u45 / vr van 8u15-14u45)

Het LAC is niet vrij toegankelijk voor publiek, maar kan wel op aanvraag bezocht worden. Klik hier voor het aanvraag formulier.

Wist je dat?

  • Wist je dat we in het elektro atelier alle binnengebrachte elektro heel uitgebreid testen en nauw samenwerken met Recupel? Samen verkleinen we de afvalberg!

  • Wist je dat we in het fietsatelier fietsen controleren op straatwaardigheid en conformiteit met de wetgeving om voordelig te verkopen als kotfietsen? De andere, iets duurdere fietsen, worden volledig gedemonteerd, geolied, gepoetst en de nodige onderdelen vervangen.

  • Wist je dat we in het hout atelier alle meubelstukken die gedemonteerd binnenkomen opnieuw opzetten om te controleren of alles aanwezig is en of er geen schade is aan zelfs de kleinste onderdelen? En dit zonder een montage handleiding.

  • Wist je dat het selecteren, sorteren en prijzen van de binnengebrachte spullen een hele opgave is, waarin maar liefst de helft van onze werknemers actief is?

  • Wist je dat onze 5 vrachtwagens van maandag tot vrijdag non stop op weg zijn om goederen op te halen bij ophaalklanten en recyclageparken, goederen af te leveren bij klanten en de winkels dagelijks te voorzien van nieuwe tweedehands spullen?

  • Erkende kringloopcentra de unieke partners zijn van de OVAM voor milieuverantwoord producthergebruik en preventie van afvalstoffen. De OVAM erkent voornamelijk milieu- en sociale economiebedrijven als kringloopcentrum. Bij de erkenning hoort een vooraf vastgelegd werkingsgebied. De voorwaarden zijn terug te vinden in het besluit van de Vlaamse Regering van 2005, gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 2016. De werking en erkenning zijn ook verankerd in het Vlarema. [OVAM nummer: 41428]